Guvernul va interzice, prin Legea Bugetului, finanțarea de la bugetul de stat a investițiilor pentru care autoritățile locale sau centrale pot accesa fonduri europene.
„O decizie pe care am luat-o împreună cu domnul Dragnea (Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice n.n.) și cu domnul Teodorovici (Eugen Teodorovici – ministrul Fondurilor Europene n.n.), evident susținută de ministrul de Finanțe și ministrul Bugetului, de a nu mai aproba finanțarea niciunei investiții – în special vorbesc de autorități centrale și locale – pentru care există posibilitatea de a accesa fonduri europene”, a declarat joi Victor Ponta, în conferința de prezentare a „stării națiunii”.
„De ce să dăm bani de la buget, dacă pot fi accesați din fonduri europene?”
„Dacă poți să te duci și să accesezi un fond european, nu mai vii să ceri bani de la bugetul de stat, pentru că fie nu ai energia, fie nu ai competența, fie nu ai dorința de a te supune regulilor stricte care privesc utilizarea banilor europeni. De ce să dăm bani de la buget, dacă pot fi accesați din fonduri europene aflate la dispoziția României?”, s-a întrebat retoric Ponta.
În discursul său de joi, șeful Executivului a dat exemplu bugetul alocat festivalului „George Enescu”, pe care l-a caracterizat drept „un buget impresionant și pentru o țară bogată”.
Ponta consideră că unul din motivele pentru care România are atât de multe datorii este legat de angajarea unor cheltuieli fără să existe bani, aceasta fiind „o practică veche”.
„Sunt cheltuieli bune și frumoase pe care le salut. Zilele acestea am aflat bugetul Festivalului >, un buget impresionant și pentru o țară bogată… E important pentru România să aibă un festival și îl vom sprijini și e o mândrie, era și mai important să fie și banii atunci când faci cheltuielile”, a conchis șeful Guvernului, care a promis și „stoparea alocărilor pe criterii politice”.